آیا شواهدی بر کمبود یا سودمندی اسیدهایچرب ضروری در دامهایشیری وجود دارد؟ دکتر چارلز استاپلز
در این مقاله، این موضوع بیان میشود که آیا دامهای شیری علائمی از کمبود یا سودمندی استفاده از اسیدهای چرب ضروری زنجیره بلند در جیره خود نشان میدهند یا خیر.
ابتدا در مورد کمبود صحبت میشود. مواد خوراکی میتوانند هم به مقدار کم و هم به مقدار زیادی کمبود اسیدهای چرب ضروری را داشته باشند، و علائم مشاهده شده در این دو حالت با یکدیگر متفاوت میباشند.
برای اولین بار در تحقیقی که در دانشگاه مینهسوتا انجام شد کمبود برخی از اسیدهای چرب ضروری گزارش شد. در این پژوهش، به موش ها غذای بدون چربی دادند، و نتایج زیر به دست آمد:
کمبود های شدید تغذیه موش ها با خوراک بدون چربی
- کاهش رشد( به دلیل اینکه جیرهها انرژی یکسانی نداشتند).
- زخم های پوستی، ریزش مو، دم و پاهای ملتهب پس از 70 تا 90 روز
- مرگ در حدود 150 روزگی، احتمالا به خاطر نارسایی کلیه
- فاصله تخمک گذاری نامنظم
- موش هایی که تخمکگذاری نمیکردندتا پنج روز پس از دریافت چربی شروع به تخمکگذاری نمودند.
- افزودن 1 درصد چربی به جیره باعث بهبود علائم کمبود گردید.
در مرحله بعدی، تحقیق در مورد نشخوار کنندگان انجام گرفت و تلاش شد تا حد ممکن اسید چرب ضروری کمتری در جیره قبل وبعد از زایش وجود داشته باشد، اما در عین حال مواد خوراکی معمول در جیره وجود داشته باشد.
مواد خوراکی موجود در جیره شامل دانه جو، کنجاله بادام زمینی، تفاله مرکبات، علف برمودا سیلوشده، و علوفه خشک ینجه(مقدار خیلی کم ذرت سیلو شده) بودند.
این جیره 4 هفته قبل از زایمان شروع شد و تا 13 هفته پس از زایمان مورد استفاده قرار گرفت. از مکمل حاوی اسیدهای چرب ضروری اشباع و غیر اشباع استفاده شد. به منظور محاسبه توازن اسیدهای چرب ضروری، مقدار اسیدهای چرب ضروری جیره و چربی شیر اندازهگیری شد.
چرا علائم دقیقتری برای اثبات کمبود اسیدهای چرب ضروری در گاوهای بالغ مشاهده نشد؟
چندین دلیل برای این موضوع وجود دارد؟
- ممکن است ذخایر چربی در بدن گاو اسید لینولئیک را در زمان کمبود آن جبران کنند.
- بافت ها، از جمله غدد پستانی ممکن است میزان جذب اسید لینولئیک را در صورت کمبود آن تطبیق دهند.
کمترین میزانی که بدن گاو به C18:2 برای داشتن عملکرد نرمال نیاز دارد چقدر است؟
برای پاسخ به این سوال، 6 تحقیقی که در سال 2012 از طرف مجله Dairy Science صورت گرفته بود مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا، راندمان انتقال اسید لینولئیک (محور ایکس) و مقدار اسید لینولئیک شیر (در محور Y) نشان داده است. نتیجه این بررسی نشان داد که اسید لینولئیک موجود در شیر از جیره تأمین میشود.
توصیههای مربوط به تأمین اسید لینولئیک برای گاوهای شیرده.
- یک گاو که 658 کیلوگرم وزن دارد و روزانه حدود 50 لیتر شیر تولید میکند تقریباً به 11 گرم اسید لینولئیک برای نگهداری بدن خود نیاز دارد.
- علاوه بر این، 30 گرم اسید لینولئیک برای چربی شیر نیاز دارد که مجموعاً 41 گرم اسید لینولئیک در روز نیاز دارد.
- راندمان انتقال اسید لینولئیک جذب شده از روده به پستان 70 درصد بوده، و بنابراین نیاز است روزانه 59 گرم اسید لینولئیک در روده باریک جهت جذب وجود داشته باشد.
- اگر بیوهیدروژناسیون شکمبه 83 درصد باشد مقدار پیشنهادی اسید لینولئیک مصرفی347 گرم در روز خواهد بود.
- بدون در نظر گرفتن مکملهای چربی، مقدار متوسط مصرف اسید لینولئیک تقریباً 250 گرم در روز است.